Yangın en muhataralı risk sınıflarından biridir. Yangınlarda yapı mukavemeti, insan tahliye dürüstışı ve yangının dağıldığı alanların yoklama şeşnda tutulması yaşamsal örutubet taşımaktadır.
Yangın Merdivenine geçişlerde yangına dayanıklı ,ürkü barlı, sızdırmaz yangın kapısı kullanılmalıdır.
Yangın Kapıları ısı ve duman sızdırmadığı yürekin insanoğluın dumandan zehirlenmesine ket olan ivedi kalıp kapı modeli olarak bilinmekte, Yangın Yönetmeliği kapsamında kıl payı umum kalaba olan binalarda kullanılması zorunlu kılınmaktadır.
Yangın Kapısı Menteşesi özellikle yangın vb. evgin gidişat anlamış olurında önemi ortaya çıkmaktadır. İnsanlar ürkü halinde dışarıya düz kaçarken kapıyı arkalarından kapatmayı unutacakları derunin bu menteşelerin esenlıklı çkızılışması ve bapyı son kapatması gerekir.
Kapı demetlantı parçaları yangına dayanıklı malzemeden üretilmiş olmalı ve sertifikalandırılmış olmalıdır. Kapı kilit parçaları menteşe ve kilitler buna dahildir. Yangın esnasında kapı genleşir ve buda parçaların birbirini sışitatırmasına saika olur.
Binada mevcut kişilerin ısı ve dumandan etkilenmeden hariçya veya yangın merdivenlerine ulaşmasını sağlayıcı Yangın Kapısı modelleri kendi içinde vahit kanatlı, çift kanatlı ve panik barlı Yangın Bapları olarak sınıflandırılmaktadır.
Montaj sürecinde yol olarak bütün kurallara akla yatkın şekilde yerleştirilen yangın kapısı yalnızca kanatlı yangın bapsı, hariçarı akıllıca açılacak şekilde kullanılır.
Yangın kapısı 120 dakikaya derece ısıevet dayanıklıdır. Bunun nedeni ise imalatında kullanılan yanmayan hidrolik malzemelerdir. İmalatta allıküminyum, hidrolik malzeme ve maden sac kullanılmaktadır. Bu iki madde ısıevet dayanıklı olmasını sağlar.
Paslanmaz Yangın Bapları : Paslanmaz yangın kapıları paslanmaz levhalardan üretilmektedir. Kasada 1.5 mm, kanatta 1mm sac kullanılmaktadır. Paslanmaz yangın bapları saygınlık ve peklik yürekin yeğleme edilir.
Yangınlar bazen o kadar şiddetli olmaktadır ki çeliği da eritebilmektedir. Doğru hulliyatlmış bir yangın bapsı binanın bâtınindeki bina sakinlerinin dışarı tahliyesini belirli süre emniyetli hale getirir.
Yangın Çıkış Bapsı yangın yönetmeliğine yarar olarak belirlenen yerlere ve sayılara bakarak yerleştirilmelidir. Bu kapının üzerinde yahut benzeyenında Yangın Çıkış İşareti bulunmalı, kapı her ahit boydak buzakılmalı ve engellenmemelidir.
Yangın bapları insanların ve hayvanların meskenlerden dışarı çıkmasını ve elan Yangın Kapısı az yaman solumasını katkısızlar. İnsanlar esrar solumayı önemsiz gibi görebilir oysaki yangınlardan en çok can kaybı karbonmonoksit, kükürt dioksit kadar gazlar “yangın kötüı” solumaktan meydana geliyor.
Müstacel çıkış bapları, yangın esnasında yangının yayılmasını önleyen ve insanoğluın emniyetli bir şekilde tahliyesini sağlayıcı hayati öneme sahip bir yapı elemanıdır.
Yangın bapsı, isminden de anlaşılacağı üzere yangın ve benzeri ivedili durumlarda insanların en hızlı Yangın Merdiveni Kapısı ve sağlıklı bir şekilde boşaltma edilmesini sağlayan kapı sistemleridir.